Підписатися на RSS

Порядок зміни прізвища дитини її батьками

До Марганецького бюро правової допомоги почастішали звернення клієнтів з питань зміни прізвища дитини її батьками.

Відповідно до ст. 148 Сімейного Кодексу України (далі Кодекс), існують певні підстави зміни прізвища дитини її батьками:

1. «У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.
2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.
3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини також може бути змінено за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.
4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним, безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.
5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідні зміни прізвища інтересам дитини».

Згідно з Кодексам, прізвище присвоюється дитині на все життя. Але умови зміни прізвища все ж законодавством передбачено:

- Один з батьків змінив своє прізвище;

- Обоє батьків дитини змінюють своє прізвище;

- В добровільному порядку було визнано батьківство;

- При реєстрації народження дитини присвоєно прізвище без урахувань побажань одного або обох з батьків;

- Батьки зареєстрували шлюб після народження дитини і при реєстрації шлюбу мати взяла прізвище чоловіка;

- Дружина або чоловік зберегли дошлюбні прізвища при реєстрації шлюбу, а потім обрали прізвище одного із них як спільного прізвища або приєднання до свого — прізвища другого з подружжя.

- При визнанні батьківства у разі смерті матері, оголошення її померлою, визнання недієздатною, безвісно відсутньою або позбавленою батьківських прав при виправленні відомості щодо батька дитини (за його бажанням);

Дане питання може вирішуватися як в добровільному порядку, так і в судовому.

У разі незгоди одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішенні спору приймаються до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!
/Files/images/ЗМІНА ПРІЗВИЩА ДИТИНИ.jpg
За більш детальною інформацією з даного сімейного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заступник начальника Бюро Рубан Сергій

Кiлькiсть переглядiв: 94

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.