Підписатися на RSS

Позбавлення батьківських прав. Алгоритм дій

Позбавлення батьківських прав – це відповідна санкція у сімейному праві, яка застосовується до батьків, у разі порушення цими батьками своїх обов’язків щодо дітей.

Хибним є твердження про те, що для позбавлення батьківських прав одразу потрібно звертатися до суду. Тому Марганецьке бюро правової допомоги роз’яснює процедуру позбавлення батьківських прав.

Для позбавлення батьківських прав потрібно вчинити певні дії, а саме:

1. «встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов'язки, злісно не виконує вимог та рекомендацій органів опіки і піклування, служб у справах неповнолітніх, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани)» Це, як правило свідчення сусідів, зафіксовані протоколом органів поліції, довідки з лікарень, довідки з дошкільних та навчальних закладів тощо.
2. «звернутись до органу опіки та піклування з тим, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та відношення до виконання своїх батьківських обов'язків». Даний висновок є ключовим документом для прийняття рішення судом.
3. «звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав». Підсудність даної категорії справ – за місцем реєстрації (проживання) відповідача, тобто особи, яку позбавляють батьківських прав по відношенні до дитини. Якщо ж особа, яка подає позов, доповнить свої позовні вимоги стягненням чи зміною розміру аліментів, то заяву до суду можна подавати за місцем реєстрації (проживання) позивача.

Важливо пам’ятати, що допустити позбавлення батьківських прав можливо до дитини, яка ще не досягла 18 років.

Суд розглядає справи про позбавлення батьківських прав за позовною заявою:
1. «одного із батьків, опікуна, піклувальника, особи в сім'ї якої проживає дитина;
2. закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому вона перебуває;
3. органу опіки та піклування;
4. прокурора;
5. самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років».

Обов’язково при розгляді даної справи, судом розглядається висновок органу опіки та піклування щодо обставин справи. Також участь у розгляді органу опіки є обов’язковою. Та все ж суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо даний висновок є недостатньо необґрунтованим.

Згідно частини першої статті 170СК Українисуд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, якщо батьки:

· «ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;

· жорстоко поводяться з дитиною;

· є хронічними алкоголіками або наркоманами;

· вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва».

На сьогодні при зверненні до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав, фізичній особі необхідно сплатити судовий збір в розмірі 908 грн. 00 коп. або долучити до позову клопотання про відстрочку чи звільнення від сплати судового збору.

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

/Files/images/Позбавлення батьківьских прав.jpg

За більш детальною інформацією з даного земельного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заступник начальника Бюро Рубан Сергій

Кiлькiсть переглядiв: 72

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.