Підписатися на RSS

Порядок припинення дії договору оренди земельної ділянки після закінчення строку, на який його було укладено

До сектору Марганецьке бюро правової допомоги часто надходять непоодинокі звернення від власників земельних ділянок (паїв) з приводу, що робити, якщо закінчується строк оренди земельної ділянки, а особа не бажає укладати новий договір оренди земельної ділянки із цим орендарем (фермером).

Важливо пам’ятати, що в період впровадженого в Україні воєнного стану, орендар (фермер) наділений правом пролонгації (продовження) діючого договору оренди на термін до одного року. Як правило, орендодавець (власник земельної ділянки) не знає про це, і звертається до орендаря (фермера) після закінчення строку договору оренди земельної ділянки (паю). Але йому повідомляють, що ще на рік договір продовжено.

Щоб уникнути такої ситуації, особа, що є власником земельної ділянки (паю), повинна заздалегідь звернутися до орендаря (фермера) і повідомити йому про те, що не бажає надалі здавати в оренду свою ділянку саме цьому фермеру. Деякі орендодавці самі бажають обробляти свою земельну ділянку, деякі хочуть укласти новий договір оренди земельної ділянки з іншим орендарем (фермером).

В законодавстві України, а саме Законом України «Про оренду землі»не визначено зміст та форму такого повідомлення, а тому він складається у довільній формі, але з його змісту орендар повинен однозначно зрозуміти позицію орендодавця. Чітко не визначені й терміни: за скільки саме днів орендодавець повинен попередити про своє рішення.

Лист-повідомлення про прийняте рішення направляється заздалегідь і у добровільній формі на юридичну адресу орендаря (фермера).

Законодавством також не врегульовано порядок надіслання листа-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Дане повідомлення краще подавати орендарю двома способами:

· Особисто– шляхом безпосереднього звернення до представника орендаря (необхідно зробити копію такого повідомлення на якому уповноважена особа (представник орендаря) зазначить інформацію про дату реєстрації, посаду та ПІБ особи, що прийняла такий лист);

· Поштою– шляхом направлення надіслання листа-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення поштовим відправленням (краще направляти цінним листом з описом вкладення – у найближчому відділенні Укрпошти ви можете взнати про цю послугу.

Звичайно, може бути така ситуація, що орендар не встигне до закінчення строку договору зібрати урожай. Саме із-за цього, необхідно повідомити про небажання співпрацювати з цим орендарем (фермером), можливо, за декілька місяців. Адже, як правило договори оренди укладаються не менше ніж на сім років, і за декілька перших років в орендаря вже складається враження про добропорядність фермера, про випадки порушення умов договору і т.д.

Як показує практика, орендарі нерідко заперечують факт отримання листа-повідомлення від орендодавця і продовжують користуватися земельною ділянкою. В такій ситуації спір, який виникне, буде розглядатися в судовому порядку. Підпис орендаря про отримання листа-повідомлення, в якому заперечується можливість поновлення договору оренди, однозначно обмежить його намагання поновити дію договору в судовому порядку.

Нагадую, що сектор «Марганецького бюро правової допомоги» продовжує надавати безоплатну первинну і вторинну правову допомогу всім бажаючим.

/Files/images/ЗЕМЛЯ, ОРЕНДА.jpg

За більш детальною інформацією з цього питання та з будь-яких інших правових питань, ви можете звернутися до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою: м.Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. 0566 68-75-23, 0566 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, сектор «Марганецьке бюро правової допомоги» за адресою: м.Марганець, вул. О.Кошового, 4, тел. МТС +380958142029, 05665 5-10-06.
Головний юрист Рубан С.
Кiлькiсть переглядiв: 47

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.