Підписатися на RSS

Всесвітній день боротьби проти раку

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікування цього захворювання.У 2019-2023 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду».

Онкологічні захворювання традиційно займають одне з ведучих місць по смертності в Україні. Помирає приблизно 14% від загальної кількості померлих.

Рак – це загальна назва, більш, ніж для сотні захворювань, які можуть пошкоджувати, будь-яку, частину організму. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за межі своїх кордонів.

На сьогодні, відомо, що виникнення близько 40% захворювань раку можна було б попередити. При багатьох видах онкологічних хвороб існує високий шанс виздоровлення, у випадку їх раннього виявлення та отримання кваліфікованої допомоги.

Найважливіше завдання медицини – профілактика хвороб і оздоровлення населення. Ще Микола Іванович Пирогов писав у своїх книгах – МАЙБУТНЄ НАЛЕЖИТЬ МЕДИЦИНІ ПРОФІЛАКТИЧНІЙ.

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, таких як: боротьба з курінням; збільшення фізичної активності; вживання збалансованої та здорової їжі; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; проходження регулярних медичних оглядів та скринінгових обстежень; уважне ставлення до власного здоров’я.

Впровадження ранньої діагностики дає можливість врятувати тисячі життів, покращити самопочуття та повністю вилікувати захворювання.

В професійних групах 1-го і 2-го року навчання спеціалізації молодша медична сестра (молодший медичний брат) з догляду за хворими (керівник групи Іщенко Л.І.) були проведені виховні заходи до Всесвітнього дня боротьби проти раку. Здобувачки освіти Бонгарь Анна, Ковальова Маргарита і Овсієнко Влада підготували додаткову інформацію.

/Files/images/№ 1 БОНГАРЬ АННА .jpg

/Files/images/№ 2 БОНГАРЬ АННА .jpg

/Files/images/№ 4 БОНГАРЬ АННА .jpg

/Files/images/№ 5 БОНГАРЬ АННА .jpg

/Files/images/КОВАЛЬОВА МАРГАРИТА.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 32

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.